Kampen om plassen

Halden skiklubbs arkiv, Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Det er ingen selvfølge at orienteringsløperen, skiløperen eller turgåeren kan ferdes i marka. Greiner knekkes, dyr blir skremt og det kan oppstå riper i underlaget. Skal det være lov med hunder i skiløypa? Eller trene med høylytte piggsko rett før elgjakta?

Spesielt mellom o-løperen og elgjegeren har det til tider vært konflikter siden jegerne mente løperne skremte bort byttet. Dette kommenterte Gampe og Gå i 1982 hvor konkrete tiltak ble foreslått. Slik skulle både orienteringsløperen og elgen ferdes i skogen samtidig og vise at jegerne tok feil. 

Tanken gikk ut på å dressere elgstammen slik at elgen fikk forståelse for hva o-løp er. Man skulle begynne forsiktig. Gammelt, svett treningstøy skulle plasseres rundt omkring i skogen så elgen skulle bli kjent med lukten av o-løperen. Når lukten ikke lenger skremte vekk elgen, skulle man plassere ut høyttalere som sendte opptak fra tio-mila. Dette skulle lære elgen å omgås saftig o-sjargong. Vanskeligere ville det derimot bli å få elgen til å overse forvirrede nybegynnere. En mulighet ville være å utvide turorienteringstilbudet. Turorientererens terrengforståelse minner sterkt om nybegynnerens. Økt aktivitet i turorienteringen vil gjøre elgen kjent med den forvirrede oppførselen som kan forkomme hos en nybegynner og som kan virke uforståelig og nesten skremmende for en stakkars elg.  

Når elgen er kjent med sporten, vil neste steg være å få dyrene interessert. De dominerende elgene burde fanges og tjores på konkurranser slik at de ble kjent med og forhåpentligvis interessert i sporten. Tilbake i skogen ville de fortelle annen elg hvor flott sporten er og flere ville bli bitt av basillen. En annen idé var å kjøre video av viktige konkurranser og intervjuer med stjerneløpere. Elgen ville nok spesielt like reportasjer om terrengstudier og løypelegging, og kjenne seg igjen i hvordan orienteringsløperen tenker og navigerer. Dette vil føre til stort oppmøte av elg som ønsket å følge de viktige konkurransene eller få et glimt av sine favorittløpere.  

Forhåpentligvis vil disse tiltakene overbevise jegerne om at o-sporten ikke nødvendigvis er dårlig for viltet, heller fascinerende og lærerik underholdning for elgen. Kampanjen vil gi fornøyd og stimulert elg som dermed blir et lettere og mørere bytte. 

(Gampe og Gå nummer 6, 1982.)

 

Vi arrangerte et stort løp, jeg har ikke helt datoen, men det må ha vært 70- 75, ved Lindtjern. Vi hadde parkeringsplass på noen store sandhøler. Jeg tror det var over 2000 løpere, og de tilreisende kom enten fra Årbu eller Ørje. I kryss sto funksjonærer og dirigerte bilene. Inne i sandhølene, kom det et ektepar med to stivpynta damer i baksetet som var blitt ledet inn av funksjonærer. Med store øyne tittet de ut av bilen og spurte:

- Hva er dette for noe? 

- Det er orienteringsløp, fortalte en funksjonær

- Å, sa følget som skulle til Asak kirke for en konfirmasjon

 
(Hørt på Høiås)
 

Del dine tanker i kommentarfeltet under og dine bilder på vår facebook side

Følg med neste uke: Nattorientering

Redigert av Anna Ulrikke Andersen. 

riiselektro


Info om jubileumskalenderen

  • Halden skiklubbs jubileumskalender

    Her kommer ukentlige publiseringer om Halden skiklubbs historie, 1891 - 2016. Vi teller ned til 125års jubileum gjennom hele 2015! Følg med alt på julaften: En reise i skiklubbens historie Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler...

  • En reise i Halden skiklubbs historie

    Hva tenker du på når du leser Halden skiklubb? Tenker du på Høiås? Marka? Lysløypa? Eller får du kanskje assosiasjoner til toppidrett, verdensmestere og stafettseire? Gode venner, sosialt fellesskap og dugnad? Har du selv vært aktiv i klubben?...