Langemyr julaften 2008

Under finner dere bilder og en berettelse fra den årlige juniorturen til Langemyr på julaften.
  Lanemyr i soloppgangLanemyr i soloppgang

Julaften 2008 la fire spreke HSKløpere ut på en spektakulær treningstur for å ta del i en av Haldens største naturopplevelser; soloppgangen over Langemyr. Anledningen var den årlig obligatoriske langturen på julaften, og i år som i fjor ble den lagt til Langemyr, langt inne på Håkabyfjella.

Langemyr er et naturvernområde som ligger rett øst for Håkabyfjellet i Torpedalen, myra er et gammel gjenngrodd vann som strekker seg en hel kilometer i nord-sør-retning. Myrflaten omsvermes av nydelig uberørt skog på alle kanter og ligger langs den gamle ferdselsåren Rivestien som går fra Aremark til Halden. Rivestien var veien en gikk dersom en hadde et ærend[les: salg/bytte av egenproduserte varer] i kjøpmannsstaden Halden i tiden før motoriserte fremkomstmidler. En tur dit har derfor en slags kulturell opplevelse så vel som den naturoppevelsen dette området gir. Rivestien er i dag dessverre svært utydlig langs visse deler, men er fullt fremkommelig og overraskende tydelig i store partier. En tur fra Aremark til Håkaby langs denne stien er en av Haldens flotteste naturopplevelser og kan anbefales på det sterkeste.

De fire som var med på turen - Hanna, Martin, Mats og Hallvard - bestemte seg et par dager i forveien, etter forslag fra Hallvard, om å legge turen til grålysningen slik at Hanna kunne få med seg Askepott på TV samt soloppgangen over Langemyr. En liten blå Polo banket derfor på undertegnedes dør klokken 0730 julaften morgen, klar til avgang mot Torpedalen og Håkabyfjella. Det var fortsatt mørkt da o-skoa ble snørt på beina, og hodelykta var derfor en god venn den første halvtimen. Klokken 0810 begynte de 8 spreke beina å bevege seg i retning Langemyr langs Rivestien. Klokken 0846 ble målet nådd, og det var blitt helt lyst som følge av solens stigende kurve. Det ble besluttet at følget skulle løpe rundt Langemyr for å beskue myra fra andre enden. I forbindelse med kryssingen av myra ble samtlige i følget svært kalde på føttene ettersom temperaturen i vannet var få grader over frysepunktet. Da nordenden ble nådd ble følget møtt med et fantastisk skue; solens inntreden på himmelen var iferd med å ta form og en billedlig illustrasjon på dette kan beskues blant de nederste bildene i artikkelen. Dette synet var absolutt verdt både å stå opp før klokka 7 julaften morgen og den noget trøtte halvtimen det tok å løpe. Dersom julestemningen i følget ikke var intakt fra før kom den ihvertfall krypende nå, for en bedre naturopplevelse på selveste julaften skal en lete lenge etter. Soloppgangen ble ivrig fotografert før følget vendte nesa hjemmover mot ribbe, medisterkaker, karamllpudding, julegaver, familiekos og alt det andre som er obligatorisk på julaften. Resten av turen gikk langs den nye veien som går fra Torpedalen og helt inn til Langemyr. Noen ganger kan det være deilig for en liten stund å rømme fra alt maset jula fører med seg, og oppleve noe utenom det vanlige.

Turen vil bli gjenntatt neste år, og flere deltagere er selvfølgelig velkomne til å bli med.

Start fra HolenStart fra Holen

På veiPå vei

LangemyrLangemyr

3 av deltagerene ved Langemyr3 av deltagerene ved Langemyr

Hallvard og MartinHallvard og Martin

Martin og MatsMartin og Mats

Soloppgang over LangemyrSoloppgang over Langemyr

Soloppgang over Langemyr 2Soloppgang over Langemyr 2

Soloppgang over Langemyr 3Soloppgang over Langemyr 3